Hollanda’da bir yılın ardından gerçek aylık giderler — benim dökümüm (bekâr, tam zamanlı)
Money & benefitsTaşınmadan önce burada yaşam giderleriyle ilgili dürüst rakamlar bulmaya çalıştım. Listelerin çoğu ya fazla iyimserdi ya da beş yıl eskiydi. İşte benimkisi: bir yıl geçti, tek kişi, tam zamanlı iş, şehir merkezinin dışında küçük bir daire.
- Kira: hizmet giderleri dahil €1,150. Acıtan kalem bu. Wrocław’daki ben buna inanmazdı.
- Sağlık sigortası: basisverzekering için €152/ay. Buna ek olarak eigen risico geliyor: 2026'da temel paketteki çoğu bakımın ilk €385'ini kendiniz ödüyorsunuz (rijksoverheid.nl). huisarts ziyaretleri buna dahil değil; bunu birinci yılımda bilmiyordum. Bu tutarın ileriki yıllarda değişeceğine dair konuşmalar okudum, ama hiçbir şeyi doğrulayamadım — bütçenizi çok ileriye kurmadan önce kendiniz rijksoverheid.nl'ye bakın.
- Market alışverişi: yemek yaparsam haftada €70-80. Üşenirsem daha fazla.
- Elektrik, su ve internet: ayda yaklaşık €180.
- Belediye ve su idaresi vergileri: yıl geneline yayılmış halde kabaca ayda €60. Bunlar ayrı mektuplar olarak gelir ve tam olarak bir kez herkesi şaşırtır.
- Telefon: €12.
Yardımcı olan iki şey vardı. Birincisi, belastingdienst.nl üzerinden zorgtoeslag için bir proefberekening — 2026'da bekârlar için €40,857 gelir sınırının üstündeyim, ama siz kendi durumunuzu kontrol edin. İkincisi, €385'i ocakta kenara koymak; böylece hastane faturası stresli değil sıkıcı oluyor.
Sizin rakamlarınız neler? Özellikle aile bütçeleri merak konusu — benimki en kolay mod.