Ana içeriğe geç
0

AB göçmeni olarak iş bulmak: ajanslar ve sözleşmelerle ilgili deneyimim

Work & careers
TomekWrocPolonya

Diğer AB’liler için faydalı olabilir diye kısa bir yazı.

Arka plan: Çalışmak için Polonya’dan geldim. AB vatandaşı olarak Hollanda’da çalışma izni olmadan çalışabilirsiniz ve işvereninizin de buna ihtiyacı yoktur — bkz. ind.nl. Kolay kısmı bu. Geri kalanı normal iş arama süreci.

Benim yaptıklarım:

1. Önce uitzendbureau (geçici iş ajansı). Kazanmaya başlamak için en hızlı yol. Lojistik ve üretim işleri her yerde var. Ama imzalamadan önce sözleşmeyi okuyun ve haftada tam olarak kaç saatin garanti edildiğini sorun. Cevap muğlaksa, cevabınız odur.
  2. Her maaş bordrosunu kontrol edin. Saatler, mesai ücreti, vakantiegeld. Hatalar olur ve siz sormadıkça kimse düzeltmez.
  3. werk.nl. UWV sitesi. CV’nizi oraya yükleyip ilanlar için uyarılar ayarlayabilirsiniz. Gösterişli değil, ama ücretsiz ve resmî.
  4. Hollandaca. Depomuzda iş Polonyaca ve İngilizce ile dönüyordu. Yine de derslere başladım (gönüllü inburgering — AB vatandaşı olarak buna mecbur değilim). Ondan sonraki her mülakat daha iyi geçti. Korelasyon nedensellik değildir, ama ne düşündüğümü biliyorum.

Yaklaşık bir yıl ajans işi yaptıktan sonra doğrudan sözleşme aldım. Dramatik bir şey değil. Sıkıcı bir sebat.

Başkalarına soru: Burada ajans işinden ofis işine geçen oldu mu? CV’nizde "Polonya’da ne yaptığım" ile "ajansların burada bana verdikleri" arasındaki boşluğu nasıl sundunuz?

0
MariaRoRomanya

Ben o adımı attım. CV’mde ajans işini kısa tuttum ama aktarılabilir görevleri listeledim: planlama, stok sistemleri, güvenlik kontrolleri ve yeni iş arkadaşlarına eğitim verme. Bu da bana ofis mülakatları için somut örnekler verdi.