0
İş yerinde Hollandaca öğrenmek: yardımcı olan küçük şeyler
Work & careersahmed_dhFas
Lahey'de çalışıyorum. İş yerimde birçok kişi İngilizce konuşuyor. Bu kolay, ama böylece Hollandaca öğrenmiyorsun. Bana şunlar yardımcı oldu:
- Bunu iş arkadaşlarına söyle. Ben dedim ki: benimle Hollandaca konuşun, yavaş olsa bile. Çoğu iş arkadaşı bundan hoşlanır. Yardım etmeyi severler.
- Molayı kullan. Öğle yemeği ücretsiz bir derstir. Önce dinle. Sonra sen de konuşmaya katıl. Kısa cümleler yeterlidir.
- Kendi işinin kelimelerini öğren. Her hafta on kelime. Makineler, formlar, güvenlik. Bu kelimeleri her gün duyarsın, bu yüzden onları hızlıca aklında tutarsın.
- Hatalar sorun değil. Bir yıl boyunca "de meisje" dedim. Kimse gülmedi. Bir iş arkadaşı dedi ki: bu "het meisje". Şimdi biliyorum.
- Tekrar istemekten çekinme. "Bunu bir kez daha söyleyebilir misiniz, ama daha yavaş?" Bu cümleyi hâlâ kullanıyorum. Her zaman işe yarıyor.
Ek ipucu: Yakınındaki kütüphanede bir dil kafesi olup olmadığına bak. Ücretsiz pratik, baskı yok.
Sınavlarım için iş yerimde çok şey öğrendim. Sanırım kitaplardan öğrendiğimden daha fazla. İş yerinde size ne yardımcı oluyor? Merak ediyorum.